Mediacollege Amsterdam

Software developer

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Programmeren is puzzelen en ingewikkelde problemen oplossen. Tijdens deze vierjarige opleiding leer je programmeren en het onderhouden van (mobiele) websites, games, apps, web- en software applicaties. Je krijgt les in programmeren, technologie, ontwikkelmethodes en samenwerken in een team. Je hebt de mogelijkheid je te specialiseren in game development of je kiest voor de algemene opleiding Software developer.

Binnen de algemene opleiding Software developer kun je je verder specialiseren in bijvoorbeeld front-end development, app development en full stack development. Binnen Software developer werk je samen met studenten van de opleiding Mediavormgever, E-commerce designer en Ruimtelijk vormgever.

Er zijn verschillende game-specialisaties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van complexe gamefunctionaliteiten, waarbij je diep in de techniek duikt. Maar je kunt je ook richten op het realiseren van een game als geheel. Je werkt binnen game development veel samen met studenten van de opleiding Game artist.

Opleidingsinhoud

In het eerste halfjaar van de opleiding start iedere student met inhoudelijk dezelfde vakken. Vanaf de tweede helft van het eerste jaar kies je modules die verder aansluiten bij jouw interesses. Ook in het tweede jaar en eerste helft van het derde jaar volg je de modules die jij kiest. Werk je bijvoorbeeld het liefst aan een game in space of liever aan een app voor een duurzaam huis? Of werk je het liefst in een gamestudio waar je samen met anderen aan een echte game werkt, waaraan ook docenten meewerken? De keuze is aan jou! In de tweede helft van het derde jaar en in de eerste helft van het vierde jaar ga je op stage. Het laatste halfjaar van je opleiding staat in het teken van je examenopdracht, die je in groepsverband voor een opdrachtgever maakt.

Kosten

De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor deze opleiding is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Verder leren

Na de opleiding is het mogelijk om direct aan de slag te gaan in de beroepspraktijk, maar doorleren kan natuurlijk ook. Je kunt hierbij denken aan de hbo-opleidingen: Communicatie & Multimedia Design, Gamedevelopment of Informatica.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.