Mediacollege Amsterdam

Mediavormgever

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Tijdens de vierjarige opleiding Mediavormgever leer je verschillende media-uitingen vormgeven en maken, zoals video’s, infographics, social media posts, advertenties, motion graphics, banners, games, apps of websites, clips, (digitale) tijdschriften, (moving/interactieve) billboards, vlaggen, productverpakkingen, visitekaartjes, posters en kranten.

Voor al deze mediaproducten moet een ontwerp gemaakt worden. Aan het uiteindelijke ontwerp (en product) gaat een heel werk- en denkproces vooraf. Hierin werk je in verschillende fasen samen met andere specialisten. Zo zorg je ervoor dat er een goed uitziend product komt dat is afgestemd met de opdrachtgever. Ook leer je hoe de mediawereld in elkaar zit, wat de rol is van de vormgever en hoe media worden gemaakt. Kortom: je doorloopt het hele ontwerpproces, van klantvraag en idee-ontwikkeling tot prototyping en presenteren.

Opleidingsinhoud

Na een oriëntatieperiode van een jaar waarin je kennismaakt met het vak van Mediavormgever kies je een richting. Binnen de opleiding Mediavormgever zijn er drie richtingen: Brand & Identity designer, Story & Motion Graphics designer en User & Interaction designer.

Verder zijn er over een periode van drie jaar meer dan tien keuzedelen verdeeld, waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Voorbeelden van keuzedelen zijn: Packaging, Fotografie, Illustreren, Hbo-doorstroom kunstonderwijs, Droning en Mobile applications. Ook experimenteer en werk je in je designs met de nieuwste technologie, zoals Generative Artificial Intelligence (beeld- en tekstgenerators).

Kosten

De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de opleiding MV heb je een laptop nodig die voldoet aan specifieke eisen. Meer informatie hierover volgt zodra je bent aangenomen.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Verder leren

Veel van onze studenten studeren na hun opleiding bij MA door op het hbo. Bijvoorbeeld op een kunstacademie, of de opleidingen Interactive Design, Communication and Multimedia Design en Interaction Design.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.