Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Tijdens deze opleiding leer je de beste producties te maken voor jouw doelgroep. Je maakt verhalen in tekst, beeld en geluid voor zowel print als televisie en online. Je leert content verzamelen door onderzoek te doen en mensen te interviewen. Wij leren je de technische vaardigheden om die content online en offline te publiceren. Je leert schrijven, vormgeven, filmen, audio opnemen, monteren en presenteren.Aan het einde van de opleiding kun je zelfstandig een multimediaal project (dus met verschillende media-uitingen) neerzetten. Je kunt researchen, online content maken (social media), schrijven, editen, radio maken en samenwerken.
Opleidingsinhoud
Je werkt tijdens je studie aan opdrachten die je een beeld geven van het werkveld waarin je terecht kunt komen na je opleiding. In lesopdrachten oefen je met het maken van een tijdschrift, website of podcast. Je gaat aan de slag met opdrachten die ‘net echt’ zijn. Je interviewt gasten bij een talkshow, je publiceert je eigen tijdschrift, je maakt items voor radio, tv of social media. Ook maak je al vanaf het eerste jaar je eigen live-radioshow voor ons programma MALive. Als je geen radio maakt, ben je aan het werk op onze eigen online-redactie voor MALive. Zo leer je een draaiboek maken, een programma samenstellen en interviews afnemen.Sommige opdrachten doe je samen met studenten van andere opleidingen - net als op de werkvloer later. We leren je alles om een brede mediaprofessional te worden. Je krijgt beroepsgerichte vakken als Redactie (content maken voor internet, schrijven, radio), Techniek (editen, vormgeven, Photoshop) en je krijgt het vak Burgerschap. Dit is een vak waarin je sociale en maatschappelijke vaardigheden leert, want een redacteur heeft veel algemene kennis en kennis over de maatschappij nodig om aan anderen te kunnen duiden ‘hoe het zit’.
Tijdens deze opleiding leer je pijlsnel drempels nemen. Je leert hoe je jouw brede interesse kunt inzetten om anderen te boeien met jouw tekst, filmpje of radio-uitzending. Je werkt veel samen, want een redacteur werkt nooit alleen.
Kosten
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.