Mediacollege Amsterdam

Filmacteur

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De opleiding Filmacteur is de enige fulltime mbo-opleiding in Nederland waar je leert acteren voor de camera. Dat is anders dan spelen op toneel, want er is geen publiek, de camera registreert continu alle nuances en het kan altijd opnieuw als het moet. Het grootste verschil: je kunt het terugkijken, evalueren en het beeld en geluid worden nog bewerkt en gemonteerd. Je moet in staat zijn te presteren in elke gewenste situatie, met een minimale voorbereidingstijd. Kortom, acteren voor de camera is een ambacht.

Je volgt verschillende vakken en workshops, waarbij je leert hoe je een rol of personage opbouwt op basis van een script, wat er komt kijken bij acteren voor een camera, over stemvorming en je krijgt fysiek vormende lessen zoals dans, yoga en filmvechten.

Je doet interessante praktijkervaring op door stages en samenwerkingsprojecten en je kunt je kennis verbreden of verdiepen door het volgen van keuzedelen. Keuzedelen volg je tijdens de tweede helft van de opleiding. Er zijn diverse samenwerkingsprojecten met andere opleidingen waarbij wederzijdse kwaliteiten gebruikt worden. Zoals bij het acteren in producties van de opleiding Audiovisueel en het verzorgen van castingfoto’s voor studenten Filmacteur door studenten van de opleiding Photographic designer. Het stagesysteem van Filmacteur kent flexibele individuele stagetrajecten, waarbij je de verschillende onderdelen van het werkveld van een zelfstandig acteur leert ontwikkelen, zoals netwerken, castings doen, ondernemen en het bijhouden van lichaam en stem.

Opleidingsinhoud

De opleiding start met een oriëntatieperiode. We besteden veel aandacht aan je spel, stem, taal, lichaam en theorie. Later ga je jouw identiteit als performer en het camerabewustzijn verder uitdiepen én leer je regisseerbaar te zijn. Ook verwerf je de eerste stages. In de laatste fase van je opleiding volg je workshops van gastdocenten en loop je weer stage. In de Proeve van Bekwaamheid (het examen) zijn diverse opdrachten geformuleerd waarmee je kunt afstuderen. In elk leerjaar zijn er samenwerkingsprojecten met studenten van andere opleidingen. Hierdoor krijg je inzicht in wat er bij een productie komt kijken en word je een echte teamspeler.

Tijdens de opleiding kun je je kennis verbreden of verdiepen door het volgen van keuzedelen, zoals Trainingsacteur of Stemacteur. Hiermee kun je je onderscheiden in het werkveld.Al tijdens je opleiding doe je dus praktijkervaring op met camera-acteren. Het agentschap voor studenten Filmacteur - Ma Agency - vertegenwoordigt je hierbij.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de opleiding Filmacteur melden zich veel kandidaten aan. Gezien de arbeidsmarkt voor camera-acteurs, kunnen we maar een klein deel van alle studenten plaatsen. Voor deze opleiding zijn dan ook twee aanvullende voorwaarden van toepassing: 1: ‘het technische en fysieke vermogen om als acteur verschillende rollen te kunnen spelen’ en 2: ‘creatieve aanleg en het vermogen om je in te leven’. Voor een kans op stage of werk moet je echt aanleg hebben voor acteren. Na je aanmelding en een check of je de juiste vooropleiding hebt, wordt in twee rondes getoetst of je deze aanleg hebt.

Ronde 1: Toetsingdag
Dit is een klassikale toetsingdag waarbij we naar je kijken in lessituatie en groepsverband. Als we beoordelen dat je voldoet aan de aanvullende voorwaarden, dan ga je door naar ronde 2. Indien je niet voldoet aan de aanvullende voorwaarden, dan stopt de intake. Je kunt dan niet worden toegelaten tot de opleiding. Wie doorgaat naar de tweede ronde, ontvangt een e-mail met een uitnodiging om een screentest te komen doen op de Auditiedag.

Ronde 2: Auditiedag
Met een individuele auditie toetsen we aan de hand van een door jou zelfgekozen (Nederlandstalige) monoloog. Samenspel en werkbaarheid (aanwijzingen verwerken in je spel) worden getoetst aan de hand van een dialoog die je krijgt opgestuurd en die je samen met een student van de opleiding speelt voor de camera. Ook na deze ronde zijn er twee uitkomsten mogelijk:
  • Wanneer je niet voldoet aan de aanvullende voorwaarden van de auditieronde, stopt de intake. Je kunt dan niet worden toegelaten tot de opleiding.
  • Als we beoordelen dat je voldoet aan de aanvullende voorwaarden, dan ga je door naar ronde 3. Dit houdt in dat je uitgenodigd wordt voor een intakegesprek.

Ronde 3: Intakegesprek
Op basis van wat je hebt laten zien, lopen we alle formeel te nemen stappen door en bespreken we jouw motivatie en profiel. Na het intakegesprek volgt een advies over plaatsing op de opleiding voor het komende studiejaar. Indien er sprake is van twijfel kan er een verlengde intake plaatsvinden.

Kosten

De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Verder leren

Na het afronden van de opleiding Filmacteur kun je aan de slag in de film- of tv-industrie, maar ook in andere media zoals sociale media of online producties. Je kunt werken als (trainings-)acteur voor (overheids-)instellingen, in bedrijfsfilms spelen, films nasynchroniseren of radiocommercials inspreken.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.