Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als zinkwerker bekleed je daken en gevels en breng je zinkwerk aan op daken en aan gevelcomponenten. Denk bijvoorbeeld aan dakgoten, deklijsten en zinkwerk voor dakkapellen. Ook het onderhoud van daken en gevels behoort tot je werkzaamheden: je herstelt en vervangt (gedeelten van) daken en gevels en werkt met materialen als koper, zink, lood, staal en aluminium.Hoogte is voor jou geen probleem! Je werkt namelijk op hoogte, in allerlei weersomstandigheden, maar jij laat je hier niet door tegenhouden. Veiligheid is hierbij erg belangrijk. Ten alle tijden zie jij erop toe dat de werkzaamheden veilig worden uitgevoerd en voldoen aan de veiligheidsnormen. Je voert je werkzaamheden uit in opdracht van je leidinggevende maar draagt zelf verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van je werk.
Opleidingsinhoud
Je leert op ambachtelijke wijze te werken met de verschillende materialen. Het bewerken van het metaal leer je zowel machinaal als met handgereedschap en zowel in de werkplaats als op de bouwlocatie. Je leert hoe je veilig werkt en wat de regels zijn op het gebied van arbo, veiligheid en milieu. Ook leer je efficiënt met materiaal en materiaal om te gaan.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:- een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
- een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
- een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
- zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.