Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Een assistent metaal-, elektro- en installatietechniek kan veel kanten op. Na het behalen van jouw diploma kun je aan de slag bij veel bedrijven. Dit kunnen technische bedrijven zijn, maar ook bedrijven die metaal verwerken of een installatiebedrijf dat zich focust op elektrotechniek.Jouw werk wordt niet alleen op de werkplaats uitgevoerd. Jij assisteert een technisch vakman die rekent op jouw ondersteuning. Opdrachten die voorbijkomen zijn bijvoorbeeld het trekken van bedrading, vastschroeven van onderdelen en ondersteuning bieden bij de opsporing van een storing. Je werkt aan installaties, zoals gas en cv-ketels en test ieder toestel dat jullie hebben geïnstalleerd.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding assistent metaal-, elektro- en installatietechniek krijg jij les in de basis van elektrotechniek, constructiewerk en metaaltechniek. Andere onderdelen die aan bod komen binnen de opleiding zijn het leren om veilig te werken. Je werkt immers met diverse materialen, gereedschappen en machines. Jij leert deze bedienen en hierbij de veiligheid te waarborgen. Het overleggen met collega’s en goed samen kunnen werken wordt hiernaast ook behandeld. Zo ben jij klaar om écht aan het werk te gaan!Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Wil je graag een mbo-opleiding doen maar heb je (nog) geen diploma van de middelbare school?Dan is de entreeopleiding iets voor jou. Een entreeopleiding is een mbo opleiding op niveau 1 en wordt aangeduid met Assistent. De opleiding duurt vaak een jaar. Je kan na deze opleiding bijvoorbeeld aan het werk als assistent in de zorg, logistiek of dienstverlening.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.