Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Met de opleiding allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen kun je te werk gaan als bedrijfsautotechnicus, service-adviseur, technisch specialist of werkplaatsmanager. Je kunt terecht bij garagebedrijven of bij een dealerbedrijf. Ook kun je terecht bij de overheid of ANWB. Als allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen voer je zelfstandig onderhoud uit en doe je reparaties en diagnoses aan moderne personenauto’s. Hier komt veel bij kijken. Je bent verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem en je kunt jezelf goed redden door je kennis van de moderne auto-elektronica. Je staat voor de klanten klaar en weet duidelijk uit te leggen wat er aan de hand is.Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen leer je van alles over motoren, voertuigentechniek, hybride, waterstof en alles over elektrische auto’s. De theorielessen behandelen bijvoorbeeld autosystemen, materialen, gereedschappen, testapparatuur en zoekstrategieën. Tijdens de praktijklessen leer je van alles over het onderhoud en reparaties uitvoeren, accessoires monteren, aanpassingen uit te voeren en om personenauto’s afleveringsklaar te maken.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.