Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Jij bent klaar met je opleiding en je wilt graag aan de slag. Als maritiem officier alle schepen nautisch, visserij, kun jij aan het werk bij een visserijbedrijf. Taken die jij zult uitvoeren binnen je beroep zijn het opsporen van scholen door middel van apparatuur en het uitzetten van de netten. Daarnaast let jij altijd op de veiligheidstaken en bereid jij ook het laden en lossen voor. Naast deze taken zijn werkzaamheden die dagelijks uitgevoerd worden het navigeren van het schip en het voeren van de maritieme communicatie. Een baan vol verantwoordelijkheid!Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding komen er verschillende onderdelen naar voren, die jou voorbereiden op het échte werk. Je leert bijvoorbeeld hoe scholen vissen worden opgezocht, door het gebruik van diverse apparatuur. Tijdens de opleiding wordt ook jouw vaardigheid als leider verder ontwikkeld. Andere onderdelen die aan bod komen zijn maritieme communicatie en de navigatie van vissersschepen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.