Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Je kan gaan werken bij bedrijven die zich bezighouden met machine- en apparatenbouw. Binnen het bedrijf ben jij de specialist op het gebied van technologie in de metaalindustrie. Je werkt met CNC-gestuurde machines en robot gestuurde machines, om zo producten te produceren. Denk aan maatwerk, seriewerk en complexe vormen. Je werkt met verschillende technieken voor het beste resultaat.Verder ben je in staat om verbeteringsprocessen toe te passen binnen het bedrijf en houd je te allen tijde het overzicht.
Opleidingsinhoud
De opleiding Productietechnicus is de aansluitende opleiding voor mensen die een allround constructie- en/of allround plaatwerker diploma hebben.Tijdens de opleiding leer je meer over machines en materiaaleigenschappen, je wordt hierdoor een echte specialist op de werkvloer. Je krijgt een verdieping in het vak en leert alles over veiligheid, nieuwe technieken en technisch tekenen.
Verder wordt er tijdens de opleiding aandacht besteed aan het aankoopproces van nieuwe machines. Je leert wat belangrijk is en hoe je deze informatie verwerkt in een investeringsplan.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.