Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als bedrijfsleider paardensport en -houderij werk je binnen een bedrijf dat gericht is op het houden van paarden en het beoefenen van de paardensport. Een bedrijfsleider paardensport en -houderij zal de leiding hebben over het bedrijf waar hij zijn werkzaamheden verricht. Hij is ook verantwoordelijk over de bedrijfsvoering. Indien jij binnen de paardensport liever de focus legt op het lesgeven van paardrijden is dit mogelijk. Je gaat aan de slag binnen een manege waarbij je meerdere keren per week druk bent met de verzorging van paarden en het berijden ervan. Een veelzijdig beroep waarbij iedere dag nieuwe kansen biedt.Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding krijg jij verschillende vakken. Afhankelijk van jouw voorkeur leer je meer over de ondernemende en onderwijzende kant van de paardensport. Je leert alles over paarden, zoals het gedrag, voeding, fysiologie en hoe je de gezondheid van het paard optimaal houdt. Als bedrijfsleider heb jij meerdere verantwoordelijkheden als het gaat om ondernemen. Hier krijg je lessen voor die je voorbereiden op het schrijven van ondernemingsplannen, leren hoe je leiding moet geven en hoe je jouw financiële administratie op orde houdt binnen je zelfstandige bedrijf. Als instructeur paardensport en -houderij ligt de focus binnen de opleiding bij het ontwikkelen van een goede rijvaardigheid en de manier van lesgeven die later in het werk moet worden toegepast.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.