Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als vakbekwaam medewerker veehouderij werk je op een productiebedrijf waar men dieren houdt voor vlees, melk, opfok, eieren of pels. Ook een zorgboerderij kan het werkgebied zijn.Je zal, als vakbekwaam medewerker veehouderij, in de stallen werken of buiten. Je zal de gezondheid van de dieren, waarmee je werkt, in de gaten moeten houden. Je zal erop moeten letten dat de dieren zich normaal gedragen.
Bij het vee zal je ook de hokken in de gaten moeten houden maar ook, als ze buiten op de weilanden lopen, of er geen dingen zijn die verbeterd moeten worden.
Opleidingsinhoud
Als vakbekwaam medewerker veehouderij krijg je te maken met allerlei soorten dieren die je allemaal leert kennen tijdens je opleiding. Je leert hoe je dieren verzorgd, maar ook hoe je het land onderhoudt en hoe je bijvoorbeeld een melkmachine bedient. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaar bij deze opleiding.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.
Verder leren
Met deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 4 opleiding.Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?
Op de eerste plaats zal je graag met dieren moeten werken. Je zal ook niet bang moeten zijn dat het werk soms zwaar en hard is.Je moet goed zelfstandig kunnen werken maar daarnaast moet je ook de eigenschap hebben dat je werk goed kunt delegeren.
Wanneer je als vakbekwaam medewerker veehouderij met een team werkt, zal je de leidende en sturende rol moeten zijn.
De vakbekwaam medewerker veehouderij zal een voorbeeld moeten zijn voor wat betreft het gedrag en de werkzaamheden die er verricht moeten worden. Je moet een voorbeeldfunctie zijn voor het team waarmee je werkt.
Je zal, door de maatschappelijke betrokkenheid die er bij de werkzaamheden zijn bij de productie van de dierlijke producten, aandacht moeten hebben voor het dierenwelzijn. Ook zal je extra aandacht moeten schenken aan de diervriendelijke productiemethoden.
Je moet een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en goed contact kunnen maken met anderen.
Je zal technisch moeten zijn en kunnen omgaan met automatiseringssystemen.