Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Een begeleider gehandicaptenzorg mag beslist niet verward worden met een thuishulp, die huishoudelijk werk verricht. Als begeleider gehandicaptenzorg help je diverse soorten gehandicapten met hun beperking om te gaan. Denk dan aan meervoudig gehandicapte mensen, blinden en slechtzienden of mensen met een verstandelijke beperking. Soms coördineer je hun hulp, of je biedt die hulp persoonlijk. Bijvoorbeeld door naar hen te luisteren en te zorgen dat ze de begeleiding krijgen die ze graag willen hebben.Je mogelijke werkplekken als begeleider gehandicaptenzorg zijn instellingen of woongroepen voor gehandicapten. Of een speciale school voor gehandicapten, zoals een blindeninstituut of een Mytylschool. (Een school voor kinderen met vaak meerdere beperkingen). Het gebeurt ook dat je bij mensen thuis werkt, als ze zelfstandig willen en kunnen blijven wonen.
Het fijne van de opleiding begeleider gehandicaptenzorg is het kunnen vervullen van verschillende functies. Als adviseur, maar ook als begeleider van activiteiten, als groepsleider in een instelling of persoonlijk begeleider gehandicapten aan huis.
Opleidingsinhoud
De opleiding begeleider gehandicaptenzorg is gericht op het helpen, adviseren en stimuleren van mensen. Je krijgt zowel theorie als praktijklessen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.