Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als fashion Product Coordinator ben je werkzaam in de modebranche. Je kunt terechtkomen in een kop-staartbedrijf, in een groothandel of in de detailhandel. Je vormt als productmanager de schakel tussen de ontwerpafdeling, de inkoop- en verkoopafdelingen, de leveranciers en de productie-ateliers. De eindverantwoordelijkheid berust bij jouw leidinggevende.Een fashion product coordinator draagt in de eerste plaats bij tot de ontwikkeling van een nieuwe collectie. Je verzamelt, analyseert en interpreteert commerciële gegevens over verkoop, trends, doelgroepen enzovoorts. Je trekt hieruit conclusies m.b.t. de ontwikkeling van een nieuwe collectie. Je gaat de commerciële en productietechnische haalbaarheid na van items uit het collectieplan. Je controleert de productspecificaties voor de collectie en je voert kostprijsberekeningen uit om de verkoopprijs te kunnen vaststellen. Je maakt een overzicht van de commerciële informatie m.b.t. een nieuwe collectie.
De junior productmanager bereidt ook de productie van de nieuwe collectie-items voor. Je bereidt de inkoop voor van de nodige materialen en adviseert de productieafdelingen over de te produceren aantallen, de te gebruiken materialen, de leveranciers van de grondstoffen enzovoorts. Je stelt een productieplanning op en houdt rekening met het tijdstip van opleveren en eventuele vertragingen. Tot jouw werk behoort ook het testen en keuren van monsters van stoffen, fournituren en accessoires.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding worden verschillende vakken aangeboden om jou zo alle benodigde vaardigheden te leren die jij nodig hebt om aan de slag te gaan. Je leert hoe kwaliteitscontroles moeten worden uitgevoerd tijdens de productie en hoe een nieuwe collectie uitgewerkt wordt. Vakken zoals logistiek, economie en organisatie en computer vaardigheden zijn vakken die je tijdens de opleiding volgt. Daarnaast behandel je verschillende grondstoffen die nodig zijn voor de productie en leer je trends te herkennen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.