Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Na het afronden van de opleiding aftersalesmanager mobiliteitsbranche ben je werkzaam in de mobiliteitsbranche: denk bijvoorbeeld aan bedrijven gericht op personen- of bedrijfsauto’s. Hierin werk je voornamelijk aan de balie. Je zorgt ervoor dat de klant tevreden de deur uit gaat en geholpen is. Hierin weeg je echter wel het bedrijfsbelang mee. Je zorgt voor de juiste verhouding om in de behoeften van alle partijen te kunnen voorzien.Je verkoopt producten en/of diensten. Daarnaast verleen je service aan klanten en stuur je diverse medewerkers aan. Communicatie is daarom erg belangrijk, maar ook kennis van de Engelse taal is een pre, gezien de afkomst van verschillende klanten. Ook ben je in staat een zogenoemd aftersalesbeleid te ontwikkelen. Hiervoor is structuur en technisch inzicht van belang. Een commerciële instelling is voor jou vanzelfsprekend.
Opleidingsinhoud
Tijdens je opleiding leer jij alles over de groei van een organisatie en hoe jij deze kunt oppakken en verwezenlijken. Je leert hoe werkzaamheden het beste kunnen worden gepland en hoe jij aan verschillende medewerkers delegeert en taken kunt verdelen. Je leiderschapskwaliteiten worden zo ontwikkeld dat jij na het behalen van je opleiding moeiteloos aan de slag kunt. Daarnaast zijn belangrijke onderdelen tijdens de opleiding het leren adviseren van klanten, hoe om te gaan met klanten en wat te doen indien je klachten ontvangt.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.