Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Software developer werk je bij een bedrijf dat complete games of gameonderdelen ontwikkelt voor de entertainment of de simulatie markt. Ook kun je werkzaam zijn bij een bedrijf dat totale mediaconcepten ontwikkelt.Een software developer bedenkt en ontwikkelt diverse programma's. Dit kunnen games zijn, maar ook apps of websites. Daarnaast is het ook een controlerende rol waarbij jij continu kijkt naar het optimaliseren van software en de functionaliteit hiervan. Binnen je werk ga je aan de slag binen een team, test je programmatuur en ontwikkel jij diverse software. Daarnaast presenteer jij het werk en stel je eventuele klanten tevreden over de afgeleverde dienst.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je alles over het gebied van ontwerpen en ontwikkelen als het gaat om applicaties. Het schrijven van scripts en het programmeren in verschillende programmeertalen hoort hier ook bij. Je leert niet alleen de technische aspecten van je toekomstige beroep, maar leert ook de klant te vragen wát hij/zij precies nodig heeft en van jou verwacht. Het werken met databases en opstellen hiervan is een onderdeel van de opleiding. Je leert daarnaast niet alleen ontwerpen en ontwikkelen, maar ook hoe je jouw concepten kunt testen om te zien of alles echt werkt.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.