Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als schoenhersteller niveau 3 werk je bij een schoenherstellersbedrijf of als zelfstandige schoenmaker. Je kunt alleen werken, maar werken in teamverband komt ook voor. Naast schoenen repareer je ook allerlei andere lederwaren zoals riemen, portemonnee´s en tassen. Je werkt dus veel met stoffen als leer, kunststof en rubber. Tijdens je werk maak je gebruik van naai- en aflapmachines en diverse gereedschappen. Daarnaast houd je je werkplaats schoon en netjes, pleeg je onderhoud aan je machines en geef je klanten advies over hun schoenen. Je vertelt hen precies of de schoenen nog te repareren zijn, hoe lang dat gaat duren en wat de kosten zijn. Het kan ook voorkomen dat je kleine spullen moet verkopen.Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je verschillende dingen. Je leert onder andere hoe je werkt met leer, het voornaamste materiaal dat je tegenkomst als schoenhersteller. Denk niet dat schoenen alleen bij je toekomstige beroep horen. Je onder andere omgaan met tassen en riemen. Verschillende gereedschappen zullen behandeld worden tijdens de opleiding om jou zo goed mogelijk aan het werk te laten gaan. Je houd je ook bezig met de verkoopkant van het beroep en zal hier ook over leren.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.