Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als commercieel technicus engineering heb je een veelzijdige baan. Je bent niet zomaar een technicus, want je houdt je ook bezig met de verkoop. Een commercieel technicus engineering is niet iemand die op de achtergrond werkt. Je komt in contact met klanten en opdrachtgevers om iets te vertellen over het nieuwe product waaraan je hebt meegewerkt. Of misschien heb je wel meegeholpen om het te ontwikkelen. Het is ook je taak om bijvoorbeeld te overleggen met leveranciers. Uiteindelijk zit het woord commercieel niet voor niets in je beroep.Eenmaal geslaagd voor de opleiding commercieel technicus engineering kun je aan het werk bij bedrijven die zich bezighouden met industrie, maar ook met service en onderhoud. Je werkt vaak zelfstandig en je geeft allerlei soorten adviezen.
Opleidingsinhoud
Je opleiding bestaat uit meerdere delen. Natuurlijk speelt techniek een belangrijke rol. Je leert van alles over verschillende materialen en waarvoor ze wel of niet geschikt zijn, je leert technische tekeningen begrijpen, de eisen waar een product aan moet voldoen, noem maar op.Aan de andere kant krijg je tijdens je opleiding commercieel technicus engineering ook lessen in marketing en commerciële vaardigheden. Hoe je moet omgaan met klachten, maar ook hoe je een (nieuw) product moet presenteren. Je krijgt een belangrijke functie, dus je moet beschikken over de juiste (commerciële) tools om je werk te doen.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.