Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als allround pijpenbewerker kan je aan de slag bij verschillende bedrijven en op verschillende plekken! Zo kun je worden ingezet in een fabriek, maar ook op een boorplatform. Scheepsbouw, installatiebedrijven, lasbedrijven en constructiebedrijven; dat zijn bedrijven waar je als allround pijpenbewerker aan de slag zou kunnen.Je werkt aan verschillende onderdelen van het leidingnetwerk dat nodig is voor water, gas, olie en andere stoffen. Je gaat ze monteren en je zorgt voor de juiste aansluiting. Onderhoud en eventuele reparaties maken ook deel uit van je dagelijkse werkzaamheden.
Opleidingsinhoud
Je leert hoe je metalen pijpdelen maakt en aan elkaar kunt lassen. Je werkt daarbij met verschillende technieken, zoals snijden, zagen, slijpen en buigen. Onderhoud en reparaties komen ook aan bod tijden deze opleiding, deze voer je uit met onder andere boormachines, slijptollen en lasapparaten. Naast de praktische zaken, leer je ook om leiding te geven en hoe je het best taken kunt verdelen binnen een team.Vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap zijn standaard een onderdeel van deze opleiding.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.