Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Mechatronica is een veelzijdig vakgebied waarin diverse technische disciplines samenkomen: pneumatiek, hydrauliek, elektrotechniek, mechanica en werktuigbouwkunde.Als Technicus mechatronica systemen ben je betrokken bij de vervaardiging van producten binnen jouw vakgebied. Je begeleidt en stuurt de werkzaamheden en voert vervolgens testen uit om te controleren of alles naar wens werkt. Je komt te werken bij elektrotechnische en metaalbedrijven in de industrie en apparatenbouw. De grootte van de werkgevers verschilt, net als of het bedrijf handelt in halffabricaten of complete mechatronische producten. Meestal ben je werkzaam binnen het bedrijf van je werkgever. In sommige gevallen moet werk verricht worden aan een installatie bij een klant, waardoor je ook op locatie ingezet kunt worden.
Opleidingsinhoud
Wat komt er allemaal kijken bij mechatronische systemen? De opleiding geeft je inzicht in de relevante processen van vervaardiging tot installatie- en controlefase. Je leert hoe je deze processen op een goede manier kunt begeleiden en aansturen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.