Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Mechatronica is een vakgebied waarin diverse technische disciplines samenkomen, waaronder werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Een Eerste monteur mechatronica werkt vaak bij (middel)grote bedrijven die werkzaam zijn in de apparatenbouw of machine-industrie. Daar is hij of zij betrokken bij het installeren, testen en onderhouden van mechatronische producten. Ook het begeleiden van deze werkzaamheden valt onder het werk van de Eerste monteur mechatronica.Opleidingsinhoud
De opleiding tot Eerste monteur mechatronica bestaat uit een basisdeel waarin je alle handvatten krijgt aangereikt die je nodig hebt om het beroep goed uit te kunnen oefenen. Daarnaast zijn er zogenaamde generieke vakken die vanuit de overheid verplicht gesteld zijn, zoals Nederlands en rekenen. Middels keuzevakken kun je jezelf uiteindelijk verder specialiseren.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.