Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Een technicus elektrotechniek vindt meestal werk bij een elektrotechnisch installatiebedrijf. Je werkplek is over het algemeen in een werkplaats, maar jij bent ook regelmatig op locatie te vinden. Dit kan overal zijn waar op dat moment een technicus elektrotechniek nodig is.Als jij bij een openstaande brug staat, vraag jij je dan af hoe dit allemaal werkt? Of waarom stoplichten zo keurig om de zoveel tijd van kleur veranderen? Wanneer jij zo’n bedieningspaneel wel eens van binnen zou willen zien, of zelfs in elkaar zetten, dan zou de opleiding technicus elektrotechniek heel goed bij je kunnen passen. Je werk bestaat uit het in elkaar zetten van schakelpanelen, elektrotechnische apparaten en niet te vergeten besturingskasten. Installeren, afstellen, je doet het allemaal. Een technicus elektrotechniek heeft een afwisselende baan.
Opleidingsinhoud
Een technicus elektrotechniek leert tijdens de opleiding natuurlijk veel over techniek, maar je krijgt ook vakken zoals Nederlands en rekenen. Een rekenfout van een technicus elektrotechniek kan immers grote gevolgen hebben.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.