Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
In Nederland komt het gas gewoon uit de grond. Het wordt door middel van enorme gasleidingen naar huizen en gebouwen, kassen enzovoort vervoerd. Jij werkt als eerste monteur gasstations mee aan de aanleg en het onderhoud van de leidingen. Je graaft sleuven en putten, maar ook installeer je regelapparatuur en lost storingen op. Bij dit werk ben je veel buiten, dus je weet rekening te houden met wisselende weersomstandigheden. Je bent bijvoorbeeld aan het werk langs wegen, spoorlijnen of het water. Het komt ook voor dat je in woningen, openbare gebouwen, of fabrieken de gasinstallatie onderhoudt en repareert. Je werkt dus steeds op verschillende locaties, waardoor je veel moet reizen. Gas is een gevaarlijke stof en daarom ben je goed op de hoogte zijn van alle veiligheidseisen die bij jouw werk horen.Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer jij alles over het werk als eerste monteur gasstations. Je leert verschillende installaties en componenten kennen die jij gaat tegenkomen tijdens je dagelijkse werkzaamheden. Onderhouds- en storingswerkzaamheden worden hiernaast uitvoerig behandeld. Andere vakken die je krijgt bieden informatie over bijvoorbeeld het waarborgen van kwaliteit, aansturen van collega’s en de voorbereiding die nodig is voor het werk. Naast de lessen over het monteren en demonteren van gasleidingen is er ook ruimte voor het echte werk in de praktijk. Zo leer je de opgedane theoretische kennis ook goed toe te passen in de praktijk.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.