Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Na het afronden van de opleiding procesoperator B ben je werkzaam in uiteenlopende sectoren binnen de procesindustrie. Je werkt aan het productieproces en je bent werkzaam in een procesmatige of een mechanische productieomgeving. Je bent in staat je continu te ontwikkelen en je kan in een team samenwerken. Bij de uitvoering van de werkzaamheden is er altijd sprake van een combinatie van het werken met procedures, specificaties en werkvoorschriften die te maken hebben met procesbeheersing.In de opleiding procesoperator B leer je de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het produceren van grondstoffen, halffabricaten en eindproducten. Je doet kennis op over Arbo, kwaliteit, machines, installaties, materialen en gereedschappen. Je leert het productieproces te beheersen door voorbereiding, bediening, bewaking, kwaliteitscontroles en onderhoud. Je kunt tevens metingen verrichten zodat het geautomatiseerde proces goed verloopt.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding worden diverse onderwerpen behandeld. Hierbij kun je denken aan het bijstellen van apparaten en de bewaking van kwaliteiten als het gaat om producten en processen. Vakken die binnen de opleiding worden aangeboden zijn procesbeheersing, procestechniek, wiskunde, scheikunde en materiaalkennis. Daarnaast krijg jij de kans om je theoretische kennis toe te passen in de praktijk om échte ervaring op te kunnen doen binnen het werkveld.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.