Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Na de opleiding decoratie- en restauratieschilder kun je bijvoorbeeld werk vinden bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in restauratiewerkzaamheden of bij schildersbedrijven.Als decoratie- en restauratieschilder weet je precies hoe je oorspronkelijke decoraties kunt restaureren en hoe je ze in originele staat terug moet brengen. Je houdt je hoofdzakelijk bezig met het herstellen van het schilderwerk van historische werken en het geven van adveis hierover. Je gaat als volgt te werk: eerst bestudeer je (ter plaatse) wat er allemaal moet gebeuren en hoe ernstig de schade is, daarna bekijk je welke materialen, kleuren en soorten verf er gebruikt moeten worden om het schilderwerk weer in de originele staat te brengen. Hiervoor gebruik je verschillende decoratie en schildertechnieken. Denk hierbij aan het maken van houten-, metalen- en marmeren imitaties en het maken en toepassen van sjablonen.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding decoratie- en restauratieschilder werk je veel aan projecten. Dit houdt in dat je veel bezig bent met het ontwerpen en uitvoeren van bijvoorbeeld schilderingen.De creatieve lessen worden ondersteund door de algemene vakken Nederlands, economie, esthetica, wiskunde en ondernemersvaardigheden.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.