Tuinbouwkundige
Waar werk je?
Als tuinbouwkundige ben je in dient van een grote teler, agribusinessbedrijf, landbouwschool of overheidsinstelling. Je werktijden zijn regelmatig, hoewel bij calamiteiten of oogstperiodes overwerk denkbaar is. Je stuurt medewerkers aan op het veld of in de kas of geeft les of voorlichting. Je hebt contacten met je leidinggevende en collega's.
Wat doe je?
Tuinbouwkundigen bestuderen op wetenschappelijk wijze de teelt en management van tuinbouwgewassen: groenten, fruit en siergewassen die doorgaans een intensieve teelt op kleinere schaal vereisen. De glastuinbouw is een belangrijke steunpilaar voor de Nederlandse export en voedselvoorziening. Ook de teelt op volle grond is van groot belang. Vooral de glastuinbouw staat bekend om vele baanbrekende innovaties als plukrobots en sproeiteelt. Als tuinbouwkundige ben je nauw betrokken bij deze innovaties en het continue verbeterproces van tuinbouwteelt. Je ontwikkelt nieuwe teelttechnieken, verbetert bestaande, onderzoekt nieuwe gewassen en cultivars en bedenkt voortdurend manieren om bijvoorbeeld het bestrijdingsmiddelengebruik terug te dringen en de opbrengst en kwaliteit van het geteelde gewas te verbeteren.
Wat moet je kunnen?
Een tuinbouwkundige is analytisch sterk, maar tegelijkertijd veelzijdig, geduldig en vindingrijk. Je kan redelijk met getallen werken, maar je beschikt ook over het nodige inzicht in complexe systemen. Je werkt methodisch en nauwkeurig en bent zowel praktisch als een groot plantenliefhebber. Je bent in staat je resultaten goed te verwoorden in rapporten en eventueel wetenschappelijke publicaties.