Hydroloog

Waar werk je?

Als hydroloog houd je je bezig met het gedrag van water in bijvoorbeeld de grond of in waterwegen. Je bent doorgaans in dienst van Rijkswaterstaat, een landbouwadviesbureau, een ingenieursbureau of bouwbedrijf. Je bezoekt lokaties waar je poolshoogte neemt en metingen verricht, maar je voert ook overleg met collega's en externe contacten.

Wat doe je?

Hydrologen zijn voor een land met grote delen onder de zeespiegel zoals Nederland letterlijk van levensbelang. Als hydroloog houd je je namelijk bezig met het gedrag van water op grote schaal, zoals in zoetwaterlichamen, grondwater en dergelijke. Hierbij voer je berekeningen uit wat betreft bijvoorbeeld verwachte waterstanden en verdamping en het benutten van water. Watergerelateerde problemen zijn doorgaans terug te voeren op water, dat zich op een andere plaats bevindt dan waar nodig. Bij je taak hoort daarom ook het maken van een goed beheersplan en het plannen van een effectieve infrastructuur om water te transporteren, waarbij je ook rekening houdt met extreme omstandigheden. Je kan ook denken aan preventieve maatregelen ontwerpen, bijvoorbeeld de waterberging in een waterscheidingsgebied verbeteren, zodat er na zware regenval niet direct overstromingen ontstaan.

Wat moet je kunnen?

Een goede hydroloog is kwantitatief sterk: heeft een goed gevoel voor getallen en kan uitstekend inschatten hoe een ingewikkeld systeem zich gedraagt. Je kunt goed overweg met wiskundige formules en de computer. Verder kan je een gebruikersvraag of een beleidsbeslissing vertalen in de hydrologische gevolgen en de mogelijkheden en beperkingen van een bepaald systeem aangeven. Je kan goed plannen. Ook weet je je argumenten duidelijk en terzake te formuleren.