Cryptoanalist

Waar werk je?

Als cryptoanalist ben je in dienst van een bank, (militaire) inlichtingendienst of hard- of softwarebedrijf. Je werkt doorgaans alleen en hebt spaarzaam overleg met collega's of leidinggevenden. Je werktijden kunnen onregelmatig zijn als er (om welke reden dan ook) een calamiteit optreedt.

Wat doe je?

De wetenschap cryptografie bestudeert zowel het ontsleutelen van versleutelde boodschappen als het voldoende effectief versleutelen van gevoelige informatie. We leven in een informatiemaatschappij waarin informatie steeds meer toegevoegde waarde vertegenwoordigt en een effectieve cryptografie dus van levensbelang is voor bedrijven als financiële instellingen, communicatiebedrijven en dergelijke. Dit gold al langer voor militairen en nu ook steeds sterker voor consumenten. Informatie kan worden versleuteld door middel van wiskundige technieken, zoals PGP, dat gebruik maakt van public en private keys. Als cryptoanalist onderzoek je de sterke en zwakke punten van de diverse algoritmes: (wiskundige technieken).

Wat moet je kunnen?

Als cryptoanalist ben je wiskundig zeer begaafd en bereid je geduldig vast te bijten in een probleem. Je hebt een fijn gevoel voor patronen. Tegelijkertijd ben je nauwkeurig en kritisch, waardoor je voor de hand liggende zwakke plekken snel ziet. Je kan urenlang alleen werken en weet als je vastgelopen bent, een nieuwe oplossingsrichting te verzinnen.