Waar werk je?
Als microbiologisch assistent werk je bij een laboratoria, inspectiebedrijven voor voeding of bij onderzoeksinstituten in de voedingsmiddelen- of drankenindustrie. Ook kun je aan de slag binnen de farmaceutische industrie en de gezondheidszorg.Wat doe je?
Je onderzoekt of materiaal, zoals voedsel en drank, bacteriën, schimmels of virussen (micro-organismen) bevatten. Dit doe je aan de hand van de geldende voorschriften. De resultaten van je onderzoek leg je vast in een logboek of database, of je stelt er een rapport over op. Wanneer je iets vreemds aan een product hebt ontdekt, geef je dit door aan je leidinggevende. Op deze manier worden voedingsmiddelen en farmaceutische producten verbetert en aangepast voordat ze door het publiek gebruikt kunnen én mogen worden.Wat moet je kunnen?
Je moet erg nieuwsgierig zijn aangelegd wil je als microbiologisch analist aan de slag gaan. Onderzoeken, analyseren, afwijkingen signaleren, daar liggen jouw kwaliteiten. Daarbij kun je geordend en nauwkeurig werken volgens de procedures en richtlijnen, maar toon je ook initiatief en los je problemen op. Je moet zowel zelfstandig als in samenwerking met anderen kunnen werken. Ook je contact met de patiënt vraagt van jou een goede omgang met mensen.Je handen en ogen zijn vaak je instrumenten. Daarbij moet je ook logisch kunnen nadenken, want verkeerde beslissingen kunnen grote gevolgen hebben. Je moet er toch niet aan denken dat materiaal van patiënten wordt verwisseld of de gezondheid van de patiënt in het geding komt, met een schadeclaim als gevolg? Er wordt van je verwacht dat je discreet omgaat met zowel de materialen als de informatie.
Spreken de werkzaamheden van Microbiologisch Analist je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!