Waar werk je?
Als adaptatietechnicus werk je bij een revalidatiecentrum of een revalidatietechnisch bedrijf. Deze bedrijven zoeken technische oplossingen voor mensen die niet zelfstandig kunnen functioneren bij de activiteiten die zij dagelijks verrichten. Dat doe je in de werkplaats en hier pleeg je onderhoud en reparaties aan hulpmiddelen voor mensen met een handicap of een functiebeperking. Zo’n hulpmiddel kan bijvoorbeeld een aangepaste rolstoel, een scootmobiel, een loophulpmiddel of zelfs een aangepaste keukenapparatuur zijn.Wat doe je?
Je verricht werkzaamheden zowel op een werkplaats als bij een eindgebruiker thuis of een instelling waar de eindgebruiker verblijft. Bij een reparatie of onderhoudsbeurt van een standaard hulpmiddel bekijk je wat het probleem. Je repareert het door onderdelen te demonteren, je stelt het hulpmiddel opnieuw in, je controleert de remmen, versnellingen, verlichtingen en de banden. Ook maak je nieuwe hulpmiddelen klaar voor aflevering. Je monteert verschillende onderdelen aan het hulpmiddel, zoals elektronica, motoren of houten of metalen elementen. Je stelt ook de hulpmiddel af voordat hij gebruikt kan worden. Hierbij stel je de juiste standen en hoogtes in, je programmeert besturingssystemen op gevoeligheid, je laadt accu’s op en stelt laders in. Wanneer je een onderhoud of montage gedaan hebt, registreer je dat op je werkorderkaart. Zo kan er later bekeken worden wat er precies gedaan is.Wat moet je kunnen?
In dit beroep heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Omdat je mensen helpt die veel afhankelijk zijn van het hulpmiddel die jij repareert of installeert. Je werkt veilig en zorgvuldig. Tijdens een oplevering bij de eindgebruiker ben je alert op signalen van de eindgebruiker en houd je rekening met de psychische effecten die op de eindgebruiker kunnen hebben. Je behoudt een goed werktempo, maar tegelijkertijd ben je bewust van de kwaliteit die je aflevert bij een klant.Spreken de werkzaamheden van Adaptatietechnicus je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!