Mechatronicus

Waar werk je?

Een mechatronicus kan werk vinden in uiteenlopende sectoren, want je bent breed georiënteerd. Denk aan de geautomatiseerde industrie, de luchtvaart, de landbouw, de ruimtevaart, de gezondheidzorg of bijvoorbeeld op een booreiland. Met dit beroep kun je
ook aan de slag in het buitenland. Meestal werk je binnen, maar buiten is een optie als je
een offshore functie hebt.

Wat doe je?

Bij het beroep van mechatronicus krijg je te maken met mechatronische machines, en mechatronische producten. Denk dan aan het produceren van drones, airbags en 3D-printers, maar vooral aan alle facetten van een robot. Een ander ontwikkelt de robot, maar er moet wel iemand zijn die hem kan repareren.

Vaak zijn technici betrokken bij een specifieke machine of een facet er van. Een mechatronicus heeft echt verstand van het hele proces, inclusief de software en hardware. Werkgevers zijn hier heel erg blij mee. Sterker nog, de opleiding voor het beroep mechatronicus is ontstaan op basis van wensen uit het bedrijfsleven. Een mechatronicus heeft verstand van allerlei disciplines. Je kunt mechanische systemen bedenken, ontwerpen én niet te vergeten programmeren. Uiteraard heeft iemand met het beroep van mechatronicus ook verstand van systemen die embedded zijn.

Als mechatronicus kun je in talloze functies terecht, zoals industrieel automatiseerder, technisch adviseur, mechanical design engineer, besturingstechnicus of mechatronics design engineer. Dit is nog maar een greep uit de collectie van de banen waarvoor je met het beroep mechatronicus in aanmerking komt. Wanneer je een paar jaar werkervaring hebt, maak je kans op een functie als leidinggevende.

Wat moet je kunnen?

Het is duidelijk dat je voor het beroep van mechatronicus liefde voor techniek moet hebben. Mocht je in het buitenland willen gaan werken, dan moet je zorgen dat je één of meerdere talen beheerst. Een mechatronicus is creatief, heeft verantwoordelijkheidsgevoel, werkt nauwkeurig en kan goed samenwerken. Dit laatste is echt een vereiste voor dit beroep, want een mechatronicus werkt vrijwel altijd in teamverband. Verstand van wiskunde B is ook belangrijk, net als interesse voor mechanisch aangestuurde systemen.