Woonconsulent

Waar werk je?

In de meeste gevallen is een Woonconsulent verbonden aan een woningcorporatie. Je houdt spreekuren en bent regelmatig op pad voor bezoeken aan instellingen en instanties die gerelateerd zijn aan je werk.

Wat doe je?

(Potentiële) huurders kloppen bij de Woonconsulent aan als ze vragen of klachten hebben over huurgerelateerde zaken. Onderwerpen waarmee je in aanraking komt zijn onder andere huursubsidie, onderhoud en mogelijke verbeteringen van de woonomgeving. Je verhuurt woningen, wijst deze toe en bemiddelt als er conflicten ontstaan. In dat soort gevallen moet je snel schakelen met diverse instanties om een oplossing te zoeken. Zo'n oplossing bestaat bijvoorbeeld uit het regelen van een tijdelijke woning of het inschakelen van een maatschappelijk werker. Je onderhoudt contacten met bewonerscommissies en huurders en zet je in voor een veilige, leefbare wijk. Meldingen archiveer je en je voert alle administratieve handelingen uit die daarbij komen kijken. Zo verzorg je nota's, huurcontracten, bezwaarschriften en meer.

Wat moet je kunnen?

Een Woonconsulent fungeert als tussenpersoon voor huurders, instanties en klanten. Het is daarom belangrijk dat je goed met mensen kunt omgaan en zeer goed kunt communiceren, zowel mondeling als schriftelijk. In conflicten stel je je neutraal op. Wel zorg je ervoor dat je het overwicht houdt, zodat deze situaties niet uit de hand lopen. De administratieve werkzaamheden voer je nauwkeurig uit. Jouw organisatorische capaciteiten zijn goed ontwikkeld, je kunt bovendien uitstekend samenwerken. Je kunt verantwoordelijk omgaan met de vrijheid die je krijgt bij de uitvoering van je werkzaamheden.

Als Woonconsulent werk je mee aan een fijne thuisbasis voor je klanten. Beschik jij over de vereiste vaardigheden en spreekt het werk je aan, dan is dit beroep zeker het overwegen waard!

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.

Verwante beroepen

  • Sociaal-cultureel werker (samenlevingsopbouw)