Waar werk je?
Een sociaal psychiatrisch verpleegkundige werkt bij een huisartsenpraktijk, instellingen in de GGZ, in de verslavingszorg, of op afdelingen psychologie en psychiatrie van ziekenhuizen. Je werkt meestal op je kantoor, maar het komt ook voor dat je cliënten aan huis bezoekt, of, bijvoorbeeld voor overleg, op andere instellingen aanwezig bent.
Wat doe je?
Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige behandel en begeleid je mensen met (ernstige) psychische problemen. Meestal gaat het om langdurige behandeltrajecten, maar ook verleen je in crisissituaties eerste hulp aan mensen met psychische problemen. De mensen waarmee je in contact komt zijn vaak erg verward, en meestal zien ze geen uitweg meer. Jouw doel is, om de klachten te laten verminderen en een terugval te voorkomen. Het kan ook voorkomen dat je cliënten doorverwijst, als dit nodig is, of je stelt opname in een psychiatrische kliniek voor. Door een intakegesprek probeer je te achterhalen wat de specifieke problematiek is van jouw cliënt. Vervolgens stel je een behandelplan op en ga je dit uitvoeren. Je rapporteert voortdurend de voortgang van de behandeling. Daarbij heb je nauw contact met familie van de cliënt, maar je onderhoudt ook contact met andere instanties, of deskundigen. Een andere taak waar je je mee bezig houdt is preventie, dit doe je onder andere door consultaties te houden en voorlichting te geven.
Wat moet je kunnen?
Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige ben je in staat onder alle omstandigheden het hoofd koel te houden. Je moet adequaat en besluitvaardig kunnen reageren in allerlei (vaak onverwachte) situaties. Je houdt van afwisselend werk en je bent altijd doelgericht. Daarbij heb je een positieve instelling en een zelfverzekerde uitstraling, waardoor je mensen gerust kunt stellen en motiveren. Een sociaal psychiatrisch verpleegkundige heeft een warme persoonlijkheid en een groot empathisch vermogen.
Verwante beroepen
- Psycholologisch medewerker