Sociaal Raadsman: Video

Video: Sociaal Raadsman/vrouw

Als sociaal raadsman óf -vrouw kan je werken bij uiteenlopende organisaties. Onder meer bij een juridisch loket of bij een sociale- of maatschappelijke dienstverlening. Zolang het van doen heeft met regels en wetten kan jij er aan de slag. Over het algemeen help je vooral de meer kwetsbare leden van de samenleving.

Iemand is bijvoorbeeld plotseling aangewezen op een uitkering, of heeft een klacht over een instantie. Hij neemt telefonisch contact op of loopt binnen tijdens het spreekuur en legt zijn probleem voor. Jouw rol als sociaal raadsman is dat je hem wegwijs maakt in -en helpt met- de wetten en regels omtrent zijn probleem.

Je hoort de cliënt aan, stelt hem op zijn gemak, waarna je oplossingen bedenkt en de cliënt daarover uitlegt en adviseert. Zo kijk je welke regelingen en voorzieningen van toepassing zijn. Aansluitend help je met het invullen van formulieren en het schrijven van brieven of bewaarschriften. Je bemiddelt ook tussen verschillende instanties, waarbij het voorkomt dat je de persoon in kwestie doorverwijst naar een andere instelling.

Een ander onderdeel van het raadsliedenwerk is signalering. Een sociaal raadsman houdt zich bijvoorbeeld bezig met het opsporen van mankementen van wetten en regels. In regionaal overleg komen de bevindingen ter sprake.

Als sociaal raadsman sta je voortdurend in contact met cliënten, collega’s en medewerkers van andere instanties. Uiteraard moet je graag en goed met mensen van verschillende niveau’s om gaan. Daarbij moet je jezelf uitstekend verbaal en schriftelijk kunnen verwoorden. Verder moet je een groot inlevingsvermogen hebben, maar ook weer niet té betrokken zijn bij de situaties.

Je moet kunnen overtuigen en motiveren om te zorgen dat de cliënt uiteindelijk zelf in actie komt en het probleem oplost. Daarbij moet je sterk in je schoenen staan en overzicht kunnen bewaren.

Om je werk goed te doen heb je een uitgebreide kennis van de, veelal sociale, wetten en regels nodig. Aangezien die vaak en veel veranderen is het een must dat je jezelf blijft ontwikkelen en zorgt dat je up-to-date blijft.

Spreken de werkzaamheden van een sociaal raadsman je aan? Misschien is dit beroep dan wel iets voor jou!