Waar werk je?
Redacteuren werken op plekken waar redacties zijn en dat zijn er vele. Denk maar eens aan dag- en weekbladen, maandbladen enzovoort, maar ook communicatiebureaus, televisie- en radioprogramma's, teletekstpagina's en bureaus die zich bezighouden met internetsites, maken gebruik van redacteuren. Daarnaast kun je nog bij opleidingsinstellingen en trainingsbureaus of een uitgeverij aan het werk. Ten slotte is het ook mogelijk als zelfstandig redacteur op freelance- basis aan de slag te gaan.
Wat doe je?
Een redacteur is vooral bezig met het structureren en ordenen van informatie. Uit het enorme aanbod van persberichten moet jij er net de goede artikelen voor jouw redactie uitpikken. Daarnaast schrijf en redigeer je ook teksten. Als redacteur ben jij verantwoordelijk voor de kwaliteit van de artikelen die jouw redactie aflevert. Er zijn verschillende soorten redacteuren. Een beeldredacteur houdt zich alleen met beeldmateriaal bezig. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat de goede foto’s bij het goede artikel komen. Met name tijdschriften werken met een beeldredacteur. Als bureauredacteur is het jouw taak om ervoor te zorgen dat de teksten goed aansluiten bij de doelgroep en als boekenredacteur werk je bij een uitgeverij. Je werk bestaat dan onder andere uit het beoordelen van manuscripten, redigeren en het onderhouden van contacten met auteurs.
Wat moet je kunnen?
Een redacteur moet een goede taalbeheersing hebben, maar je moet ook goed teksten van anderen kunnen beoordelen, controleren en verbeteren. Als redacteur van een grotere redactie is het van belang dat je goed kunt overleggen en samenwerken, maar ook leidinggevende kwaliteiten zijn van belang in jouw functie. Een redacteur heeft vaak te maken met deadlines en daarom moet je goed onder druk kunnen werken en daarnaast goed kunnen plannen en organiseren. Een flinke dosis creativiteit is onontbeerlijk voor een redacteur: breng jezelf en anderen steeds op nieuwe ideeën.
Verwante beroepen
- Hoofdredacteur bladen
- Eindredacteur (bladen)
- Journalist