Modeontwerper

Waar werk je?

Een modeontwerper werkt voor zichzelf of is in dienst van een modehuis of een (groot) kledingbedrijf. Als je doorbreekt en een bekende of zelfs beroemde modeontwerper wordt, dan heb je een eigen bedrijf met personeel.

Wat doe je?

Een modeontwerper bedenkt en ontwerpt kleding. Zeker in het begin maak je je kleding ook zelf. Tijdens je opleiding leer je om je ontwerpen te tekenen en verder uit te werken. Daarnaast leer je welke ontwerpen wel en niet uitvoerbaar zijn.

Een modeontwerper kan breed georiënteerd zijn, maar het is ook mogelijk om slechts één type kleding te ontwerpen. Avondkleding, kostuums voor theatervoorstellingen, bruidsjurken, sportkleding, kinderkleding of kleding voor alleen dames of alleen heren. Of uitsluitend lingerie. Denk maar aan Marlies Dekkers.

Behalve creativiteit moet je voor het beroep van modeontwerper ook doorzettingsvermogen hebben. De concurrentie is zeer groot. Veel modeontwerpers dromen van een grote doorbraak, maar de harde realiteit is dat dit slechts voor een enkeling is weggelegd. Dit wil niet zeggen dat je als onbekende modeontwerper geen leuke boterham kunt verdienen. Als je een vaste baan hebt bij een modehuis of merk, of als je voor jezelf werkt en een leuke klantenkring opbouwt, dan zal je het net zo goed redden. Neem de prachtige aankleding van het orkest van André Rieu. Daar zijn ook modeontwerpers aan te pas gekomen.

Wat moet je kunnen?

Om modeontwerper te worden moet je creatief zijn, verstand hebben van materialen en goed weten waar mensen op kledinggebied behoefte aan hebben. Je moet ook niet bang zijn om iets te presenteren waar nog niemand anders mee tevoorschijn is gekomen. Dit is juist je kracht! Je moet vernieuwend durven zijn én niet bang zijn om je ontwerpen te tonen. Verlegenheid kun je niet gebruiken.