Levensmiddelentechnoloog

Waar werk je?

Je werkt bij bedrijven die met levensmiddelen te maken hebben. Een levensmiddelentechnoloog is breed inzetbaar. Daarom zit je soms op kantoor, soms ben je bezig met een onderzoek en weer een andere dag controleer je de kwaliteit van levensmiddelen. Je werkplek is afhankelijk van wat je die dag doet.

Wat doe je?

Als levensmiddelentechnoloog doe je eigenlijk allerlei dingen. Ga eens na hoeveel nieuwe producten er op de markt komen. Een nieuwe smaak vruchtenlimonade light, een nieuwe variant smeerkaas, een limited edition van een speciale smaak chips, noem maar op. Bij het proces om deze producten te bedenken en te vervaardigen zijn levensmiddelentechnologen betrokken. Je geeft ook adviezen. Soms onderzoek en analyseer je (genetisch gemanipuleerd) voedsel.

Een levensmiddelentechnoloog heeft ook een controlerende taak. Je controleert niet alleen de kwaliteit van producten, maar je werkterrein is veel groter. De veiligheid en de mate van hygiëne binnen een bedrijf vallen ook onder jouw verantwoording. Eigenlijk ben je op een bepaalde manier betrokken bij elke fase van de productontwikkeling, in sommige gevallen zelfs bij het vervoer van de levensmiddelen en de manier waarop ze worden opgeslagen. Je bent er bij vanaf het moment dat de grondstoffen arriveren tot aan het vertrek van het eindproduct. Dit zorgt er voor dat je een baan vol variatie hebt.

Het is niet ongebruikelijk dat een levensmiddelentechnoloog een leidinggevende functie heeft. Dan ben je bijvoorbeeld hoofd van de afdeling waar je werkt.

Wat moet je kunnen?

Eigenlijk moet je zowel creatief als analytisch zijn en oog voor details hebben. Je moet initiatief durven, zorgvuldig zijn, leiding kunnen geven en gedisciplineerd werken. Problemen zijn er om opgelost te worden. Er moet regelmatig gewerkt worden totdat er een bepaald doel is bereikt, dus je mag geen 9-tot-5 mentaliteit hebben.