Kredietbeoordelaar

Waar werk je?

Een kredietbeoordelaar werkt bij een kredietbeoordelingsbureau of bij een financiële organisatie zoals een bank of een verzekeraar.

Wat doe je?

Als kredietbeoordelaar ga je na in hoeverre banken, bedrijven en overheden in staat zijn om hun schulden af te lossen. Je beoordeelt dus de kredietwaardigheid van organisaties. Om dit te kunnen doen, kijk je de balansen, jaarrekeningen en gepubliceerde omzetcijfers van organisaties na en onderzoek je welke leningen deze bedrijven of overheden hebben uitstaan. Het is de taak van een kredietbeoordelaar om de kans in te schatten dat een bank, bedrijf of overheid failliet gaat en dus schulden niet meer terugbetaalt. Je gebruikt risicomodellen om deze kans te berekenen. Je kent ook een waarderingscijfer toe, dat aangeeft in hoeverre het veilig is om geld te lenen aan het betrokken bedrijf of de betrokken overheid. Dit waarderingscijfer noemt men een kredietcode of een "rating". Het is ook mogelijk dat je als kredietbeoordelaar een kredietaanvraag van een particulier persoon moet onderzoeken.

Wat moet je kunnen?

Als kredietbeoordelaar ben je verantwoordelijk voor het bepalen van een realistische kredietcode van een organisatie. Beleggers zullen zich baseren op jouw oordeel om een lening tegen een bepaalde rente toe te staan aan een bedrijf of overheid. Je moet dus financiële gegevens zoals omzetcijfers en jaarrekeningen exact kunnen interpreteren. Je moet nauwkeurig en correct kunnen werken met cijfers en wiskundige modellen en een sterk analytisch denkvermogen bezitten. Financiële producten mogen geen geheimen voor jou kennen. Als kredietbeoordelaar moet je in staat zijn om de evolutie in de financiële markten op de voet te volgen. Je moet bovendien commercieel ingesteld zijn, uitstekende communicatieve vaardigheden bezitten en een goede kennis hebben van de relevante wet- en regelgeving.