Psychiatrie
Wat wordt er verstaan onder psychiatrie? Psychiatrie is een vorm van geneeskunde die zich richt op het genezen van mensen die lijden onder een geestelijke aandoening. Cursussen binnen deze tak zullen dan ook alles te maken hebben met de menselijke psyche. Denk hierbij aan geestelijke ziektes, gedragsstoornissen of emotionele stoornissen. Het gaat niet per definitie over anderen, het kan ook van toepassing zijn op jezelf.
Inhoud
Elk mens gedraagt zich anders. Soms bewust, soms onbewust. De grote vraag is: waarom gedragen mensen zich op een bepaalde manier? Is ons gedrag beïnvloedbaar? Door basiskennis op te doen in een cursus psychiatrie kom je erachter welke redenen mensen hebben om bepaalde gedragingen te vertonen. Een opleiding of cursus psychiatrie richt zich mogelijk op jezelf: je gaat ontdekken waarom jij bepaalde keuzes maakt en hoe je dit kan veranderen. Door te dóen kom je erachter welke onderdelen van je leven verbetering kunnen gebruiken. In de opleiding of cursus psychiatrie die zich richt op het verlenen van zorg, wordt naast de basis van de psychologie ook de verschillende ziektebeelden en de behandeling hiervan behandeld. Denk bijvoorbeeld aan schizofrenie en depressies. Ook kijk je naar de juridische kant: waar hebben mensen in bepaalde situaties recht op? Door diverse praktijkgerichte opdrachten weet je hoe te handelen in de beroepspraktijk.
Relevantie
Een cursus of opleiding psychiatrie is interessant voor iedereen die een bovengemiddelde interesse heeft in de wetenschap van de Psychologie. Soms wordt er binnen de psychiatrie ook van je verwacht dat je een kijkje in de spiegel neemt. Na het afronden van een opleiding of cursus kun je de opgedane kennis van psychiatrie toepassen op de praktijk, bijvoorbeeld in de GGZ, binnen het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen of in je privéleven.