Waar werk je?
Je kunt als particulier digitaal onderzoeker werken bij de overheid, bij bedrijven die gebruikmaken van uitgebreide computersystemen (zoals banken, internetproviders, IT-bedrijven) of bij een particulier recherchebureau.Wat doe je?
Als particulier digitaal onderzoeker ben je enerzijds een ICT-specialist en anderzijds een soort rechercheur. Je taak bestaat erin om de sporen van oneigenlijk gebruik van computersystemen te achterhalen en als bewijs vast te leggen. Dit bewijsmateriaal kan eventueel gebruikt worden bij een gerechtelijk onderzoek. Onder "oneigenlijk gebruik" wordt in de eerste plaats gedacht aan hacking: het onrechtmatig achterhalen en stelen van wachtwoorden, pincodes, documenten, financiële informatie enzovoorts. Maar ook het versturen van ongewenste e-mails (spam) en het verspreiden van computervirussen worden onderzocht door een particulier digitaal onderzoeker.Je werkt in opdracht van bedrijven die beschikken over grote computersystemen en die hun gegevens op de meest doeltreffende manier willen beveiligen. Als particulier digitaal onderzoeker ga je na wat de zwakke plekken zijn in de beveiliging van ICT-systemen. Je kijkt na in hoeverre computersystemen bestand zijn tegen aanvallen van virussen. Je onderzoekt de mogelijkheden die hackers hebben om in te breken in het bedrijfsnetwerk. De beveiliging van draadloze computernetwerken voel je aan de tand. Je informeert je opdrachtgever over de gevonden veiligheidsrisico's en doet aanbevelingen om het risico op computerfraude te beperken.
Wat moet je kunnen?
In de eerste plaats moet als particulier digitaal onderzoeker een expert zijn op het gebied van computersystemen en netwerken. Je moet uitstekend op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op ICT-gebied en de eventuele risico’s die deze ontwikkelingen met zich meebrengen.Verder moet je een integer persoon zijn die discreet kan omgaan met vertrouwelijke informatie. Je bent communicatief en kunt efficiënt samenwerken met je opdrachtgever, internetproviders, de ICT-diensten van bedrijven en eventueel met gerechtelijke instanties.