Veiligheidskunde
Met veiligheidskunde worden veiligheidsvraagstukken op gebied van onder andere arbo, milieu en de openbare orde bedoelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rampen, maar ook evenementenveiligheid en de leefbaarheid van wijken. Je brengt deze vraagstukken in kaart en kijkt hierbij vanuit verschillende disciplines zoals financiën, bestuur en juridisch. Je onderzoekt vraagstukken en brengt uiteindelijk een advies uit over de situatie. Preventie speelt hierbij een grote rol: hoe zorg je ervoor dat een onveilige situatie zich niet (weer) voordoet?
Inhoud
Een cursus op gebied van veiligheidskunde kan uiteenlopen van crisismanagement tot aan criminologie. Wat de cursussen gemeen hebben is preventie en bestrijding van onveiligheid. Je leert wat de maatschappelijke impact is van situaties, en wat de effecten hiervan zijn. Ook ben je op de hoogte welke middelen je mag en kunt inzetten bij verschillende situaties. Je leert je goed voor te bereiden, ondanks het feit dat crisissituaties altijd onverwacht komen. Communicatie en nazorg voor betreffende personen is van groot belang. Zo leer je in de cursus hoe mensen reageren op onverwachte situaties en hoe je hiermee om moet gaan.
Relevantie
Een cursus Veiligheidskunde is geschikt voor iedere professional die te maken kan krijgen met crisissituaties, of werkzaam is op een terrein waar beveiliging en veiligheid een grote rol spelen.